YEREL YÖNETİMLER PROGRAMI
Yerel yönetimler, belli bir coğrafi alan üzerinde yaşayan yerel topluluk üyelerinin kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, ekonomik, sosyal, kültürel zenginliğe ve refaha ilişkin yerel hizmetleri genel yetkiyle, kendi sorumluluğu doğrultusunda yerine getiren, işleyişinde açıklığı, şeffaflığı çoğulcu ve katılımcı demokrasi ilkelerini hayata geçiren, yetkilerin yerel halka en yakın yönetim birimince kullanıldığı, kamu tüzel kişiliğine sahip, özerk, demokratik kuruluşlardır. Yerel Yönetimler programı, Türkiye’deki Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümlerine benzetilebilir ancak onlardan daha farklı olarak siyasal, toplumsal, ekonomik ve idari olayları yerelden hareketle anlamaya çalışır. Yerel yönetimler, bir yandan yerel siyasetin ve yerel demokrasinin işleyişine bakarken, öbür taraftan küresel gelişmeleri ve uluslararası alandaki etkileri de takip etmektedir. Yerel Yönetimler programı öğrencileri, hayatta karşılaşabilecekleri çeşitli meselelerin iç yüzünü daha iyi kavrayabilecek bir yetkinlik ve bakış açısı kazanabilir. Bu amaçla program, daha geniş vizyonlu, daha bilinçli, daha üretken ve daha katılımcı bireyler yetiştirmeye gayret etmektedir. Yerel yönetimler programı eğitim süresince başta yerel yönetimler olmak üzere, çeşitli kamu kurumlarında ve özel sektörde mesleki anlamda gerekli profesyonelliğe sahip olabilmeleri için, öğrencilerine gerekli bilgi ve becerileri kazandırmaktadır.
PROGRAMIN AMACI
Yerel yönetimler programının temel amacı; büyükşehir belediyeleri, belediyeler, il özel idareleri, diğer yönetim birimleri ve kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarının etkili ve verimli çalışabilmeleri için yetenekli, bilgi birikimine sahip, edindiği bilgileri iş hayatına aktarabilen, analiz yeteneği olan, yaratıcı fikirler üretebilen, etkin ve kaliteli ata eleman yetiştirmektir.
YEREL YÖNETİMLER PROGRAMI MEZUNLARININ NİTELİKLERİ
Yerel yönetimler programı mezunu öğrenciler program kapsamında aldıkları teorik ve uygulamalı dersler sonucunda, yerel yönetimlerin ve kamu sektörünün çeşitli kademelerinde görev alabilmektedirler.
YEREL YÖNETİMLER PROGRAMI MEZUNLARININ ÇALIŞMA ALANLARI
Yerel yönetimler programından mezun olan öğrenciler, yerel ve merkezi kamu kurum ve kuruluşlarının genel idare hizmetleri sınıfında çalıştırılmak üzere kadrolu veya sözleşmeli olarak KPSS’de başarılı olmak şartı ile iş olanağı bulabilmektedirler. Özellikle iş yeri eğitimleri (zorunlu staj) ile birçok öğrenci bu kurumlarda sözleşmeli personel olarak istihdam edilmektedir.
YEREL YÖNETİMLER PROGRAMINDA ALINAN DERSLER
Yerel yönetimler programında; YÖK zorunlu derslerinin yanında, yerel yönetimler, yerel siyaset, hukuk, kamu yönetimi, kentleşme, çevre sorunları, kent planlama, büro yönetimi, yönetim bilimi, bilgisayar kullanımı gibi dersler teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir. Ayrıca belediyeler ve diğer kamu kuruluşları ile sağlanan işbirlikleri aracılığı ile sağlanan staj imkanları sayesinde program öğrencilerinin deneyim kazanması sağlanmaktadır.
YEREL YÖNETİMLER PROGRAMI MEZUNİYET ŞARTLARI
Programın ders planında öngörülen ve ilk 3 yarıyıllık eğitim-öğretimde dersleri başarı ile tamamlayan toplamda en az 90 AKTS kredisi almış olmak ve 4. Yarıyılda 18 AKTS’lik iş yeri uygulama eğitimi ile 12 AKTS’lik staj eğitimini bitirerek toplamda en az 120 AKTS’lik kredisini tamamlayanlar diploma almaya hak kazanır. 3+1 sistem uygulanmaktadır.
DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI
Lisans Alan Kodu
Kamu Yönetimi 3237
Siyaset Bilimi 3313
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 3314
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 3315
Uluslararası İlişkiler 3352
Yerel Yönetimler 9426
3+1 İş Yeri Uygulama Eğitim Modeli Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin TIKLAYINIZ
Bu içerik 25.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 3216 kez okundu.