MEDENİYETLER ARASI İLETİŞİM VE KÜLTÜR TOPLULUĞU ÖĞRENCİLERİ, PROF. DR. FUAT SEZGİN’İ ANDI...

Trakya Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı ilan edilen 2019 yılında, farklı etkinliklerle Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anmaya devam ediyor. Bu kapsamda Trakya Üniversitesi Uzunköprü Meslek  Yüksekokulu Medeniyetler Arası İletişim ve Kültür Topluluğu tarafından, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in kurucusu olduğu İstanbul Gülhane Parkı içindeki Has Ahırlar Binası’nda bulunan “İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi”ne bir ziyaret gerçekleştirildi. Ziyarette, topluluk üyeleri tarafından, Türk-İslam ve dünya tarihinde izler bırakmış bilim insanlarının özgeçmişleri ve eserleri ile icatlarının prototipleri incelendi. Bilim insanlarının ortaya koyduğu eserlerin günümüze etkilerinin tartışıldığı ziyarette, İslam dünyasının bilimler tarihine katkıları, ortaya konan eserlerin dünden bugüne etkileri ve geleceğe ışık tutan yönleri vurgulandı ve genç neslin kendi değerlerine sahip çıkması adına bir farkındalık yaratıldı.

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nde, Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Genel Sekreter Prof. Dr. Cevdet Kılıç tarafından “İslam Bilim ve Teknolojisi: Prof. Dr. Fuat Sezgin’i Anlamak ve Eserlerini Yorumlamak” konulu ders verildi. Prof. Dr. Cevdet Kılıç, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in “Batı medeniyeti, İslam medeniyetinin çocuğudur.” sözüyle başladığı derste Sezgin’in “Tanınmayan Büyük Çağ” isimli kitabından alıntılar aktardı ve Prof. Dr. Fuat Sezgin’in küresel felsefesi, çalışmaları ve milli değeri ile ilgili bilgi verdi.

Trakya Üniversitesi, Medeniyetler Arası İletişim ve Kültür Topluluğu Koordinatörü ve Uzunköprü Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Volkan Demiraslan, “İslam Bilim ve Teknolojisi: El-Cezeri’yi anlamak ve eserlerini yorumlamak” konulu derste, Cezeri’nin dünya tarihindeki ilk otonom robotu yapan bilim insanı olduğuna vurgu yaparak “Makine Yapımında Yararlı Bilgiler ve Uygulamalar” adlı eserinin bilim dünyasına nasıl ışık tuttuğu ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Müze etkinliği ve verilen derslerin ardından Prof. Dr. Cevdet Kılıç ve Öğr. Gör. Volkan Demiraslan’ın gözetiminde Medeniyetler Arası İletişim ve Kültür Topluluğu öğrencileri, Merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin’in kabrini ziyaret etti ve sonrasında Tarihi Yarımada’da bulunan sadece İslam ve Türk dünyası açısından değil dünya açısından da çok kıymetli tarihi eserleri gözlemleyerek bilgi sahibi oldu.
Ek Resimler
Bu içerik 21.11.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 878 kez okundu.